top of page

Câtă cafeină conține ciocolata comparativ cu cafeaua?

Conținutul de cafeină din ciocolată este rar discutat și adesea raportat incorect. Există câteva motive pentru acest lucru. În primul rând, nivelul de cafeină variază foarte mult în funcție de locul unde a fost cultivat cacao. Depinde și de tipul de ciocolată despre care vorbim. Dar când vine vorba de măsurarea efectelor sale psihotrope, aceasta este doar o parte din poveste.


Trebuie să ții cont și de interacțiunea cafeinei cu celălalt stimulent al ciocolatei — teobromina — care modifică semnificativ modul în care te face să te simți. Încă primești un impuls, dar teobromina ajută la atenuarea efectelor secundare inconfortabile ale cafeinei — de exemplu, tremuratul, scăderea nivelului de energie la mijlocul zilei și perturbarea somnului. Fenomenul responsabil pentru această latură pozitivă a evenimentelor este ceva cu care experții în cannabis sunt deja familiarizați: așa-numitul „efect de anturaj”.


Cacao și diverșii săi stimulenți

Există trei stimulenți care apar în mod natural în ciocolată și în cacao din care este produsă: teobromina, cafeina și teofilina. Fiecare dintre acești compuși aparține unei clase de alcaloizi numită xantine. Anumite plante — precum arborii de cacao, arborii de ceai și arbuștii de cafea — folosesc xantinele pentru a se proteja de atacurile insectelor.


Este o adaptare evolutivă concepută pentru a ajuta plantele, dar care ajută și oamenii. Xantinele au capacitatea de a paraliza sau a ucide o insectă, dar cu dozajul potrivit oferă oamenilor o senzație plăcută. De asemenea, produc o serie de alte beneficii, cum ar fi îmbunătățirea funcției cognitive, reducerea riscului de Alzheimer și boli cardiovasculare, dar și protejarea smalțului dentar de carii.


continutul de cafeina al boabelor de cacao, continutul de cafeina al cafelei

Conținutul de cafeină în funcție de țara de proveniență 


Cea mai completă sursă de informații despre această întrebare exactă este un raport de cercetare intitulat „Evaluarea conținutului de teobromină din cacao pentru stabilirea proporției de masă de cacao în ciocolată”. Peste 200 de probe de cacao, colectate dintr-un total de 26 de țări de pe tot globul, au fost testate pentru teobromină și cafeină. Înainte de a-ți prezenta câteva cifre, iată principalele concluzii:

-Nivelurile de cafeină din cacao variază semnificativ între țări.

-În general, cacao din America de Sud și Caraibe are mult mai multă cafeină decât cacao din Africa.

-Cacao cu cel mai mare conținut de cafeină provine din Ecuador, Venezuela și Peru.

-Cacao cu cel mai mic conținut de cafeină provine din țările Africii de Vest și (ciudat) Mexic.

-În medie, cacao din Ecuador, Venezuela și Peru are de peste 2 ori mai multă cafeină decât cacao din țările Africii de Vest (care produc majoritatea cacao din lume).

-Probele cu cel mai mare conținut de cafeină au de peste 5 ori mai multă decât probele cu cel mai mic conținut de cafeină.

-Există o anumită variație (dar nu la fel de mare) între nivelurile de teobromină între țări.

-Probele cu cel mai mare conținut de teobromină au de 1.7 ori mai multă decât probele cu cel mai mic conținut de teobromină.

-Raportul mediu teobromină-cafeină este de 9 la 1.

Studiul a măsurat nivelurile de cafeină în miligrame (mg) pe kilogram (kg) de ciocolată neagră 100%. Tabelul de mai jos este totuși pentru o cantitate de ciocolată pe care cineva ar consuma-o de fapt o singură dată sau pe parcursul unei zile. Iată cum arată numerele pe țări:


nivelul de xantine din ciocolata
Nivelul de xantine din ciocolată

Vremea contează, dar prăjirea nu

Țara de origine nu este singurul factor care influențează nivelurile de xantină din cacao. Studiile din Ecuador au constatat că, cacao recoltat în sezonul uscat are cu 15–23% mai multă cafeină și cu 8–12% mai multă teobromină comparativ cu cacao din aceleași ferme, care a fost recoltat în sezonul ploios. De asemenea, merită menționat faptul că nivelurile de cafeină nu sunt modificate de procesul de prăjire. Acest lucru se aplică atât producției de ciocolată, cât și celei de cafea.


Cum se compară acest lucru cu cafeaua?

După cum vei vedea, o tabletă de 50 grame de ciocolată neagră ecuadoriană cu 75% conținut de cacao are aproximativ aceeași cantitate de cafeină (75 mg) ca un singur shot de espresso sau un cappuccino de la Starbucks. Dar... efectul său va fi totuși diferit. Acest lucru se datorează „efectului de anturaj” între cafeină, teobromină și alți compuși psihotropi din cacao. Mai multe despre asta mai jos.


Notă: Cantitatea de cafeină din cafea variază semnificativ în funcție de metoda de preparare. Cei doi parametri esențiali care afectează conținutul final de cafeină al cafelei sunt timpul și volumul. De exemplu, echipa de la Coffeeness.de a constatat că ristretto și cafeaua preparată la rece (cold brew) au cea mai mare cantitate de cafeină. Poți citi mai multe despre studiul lor aici.


continutul de cafeina din cafea, continutul de cafeina din ciocolata
Conținutul de cafeină din cafea vs. ciocolată

Cum se compară cu ceaiul, matcha și Red Bull? Aruncă o privire...

continutul de cafeina din ceai, continutul de cafeina din bauturi
Conținutul de cafeină din ceai și alte băuturi

Așa-zisul „Efect de Anturaj”


„Efectul de anturaj” este cel mai des asociat cu efectul sinergic pe care THC, CBD și terpenele îl au atunci când se consumă cannabis. Cercetări promițătoare recente sugerează că influența tuturor acestor compuși (când sunt consumați împreună) are un efect mai mare decât dacă ar fi consumat fiecare separat. Cu alte cuvinte, când vine vorba de a simți efectele acestor substanțe, întregul este mai mare decât suma părților sale.


Un efect similar a fost găsit în domeniul xantinelor precum cafeina și teobromina. Și se crede că este deosebit de pronunțat în cacao, care este, de asemenea, încărcată cu terpene, o mulțime de alți polifenoli și se laudă cu cel puțin un canabinoid endogen.



-Seturi specifice de compuși constituenți precum polifenolii, teobromina și L-teanina par să îmbunătățească efectele de dispoziție și cogniție ale cafeinei și să atenueze efectele psihofiziologice negative.


Dacă consumi cafeină sub formă de ciocolată neagră, efectul general pe care îl are asupra corpului și creierului tău este diferit în mod măsurabil. Această diferență este deosebit de importantă pentru cei dintre noi care sunt extra-sensibili la cafeină. Totuși, vei obține un impuls de energie și concentrare, dar probabil nu vei experimenta nicio tremurătură sau prăbușire a nivelului de energie la mijlocul zilei și cel mai probabil vei dormi mai bine noaptea.


Asta spune știința, și este cu siguranță în concordanță cu ceea ce am experimentat personal. Ca și consumator, compar cacao, implicit ciocolata, versus cafea, de peste zece ani. În ceea ce privește efectele fiziologice generale, în opinia mea cacao este clar câștigătorul. 

Sper că acest blog ți-a fost util și că vei fi inspirat să explorezi minunata lume a Ciocolatei cu beneficii. Hai acum și pe pagina cu produsele noastre și nu ezita să comanzi pentru o stare permanentă de bine!



Bibliografie


Comments


bottom of page