Te-ai gândit vreodată să mănânci boabe de cacao crude? Dacă nu, este timpul să le încerci! Da, boabele de cacao crude sunt comestibile și deși la prima degustare poate nu o să-ți placă, având un gust amărui, te asigur că pe măsură ce continui să le consumi, le vei iubi!
Boabele de cacao crude sunt considerate un superaliment în multe culturi deoarece sunt bogate în nutrienți și au numeroase beneficii pentru sănătate. Aceste boabe nefermentate și neprocesate sunt forma cea mai pură a ciocolatei, păstrând toți antioxidanții și substanțele nutritive care sunt adesea pierdute în procesul de prelucrare.
Cultivarea boabelor de cacao necesită un climat umed special, cu temperaturi cuprinse între 20 și 30 grade Celsius, care se găsește în apropierea ecuatorului. Plantele necesită temperaturi constante și nu trebuie expuse la lumina directă a soarelui. Planta în sine, cunoscută sub numele de Theobroma cacao sau arbore de cacao, crește până la aproximativ 3 metri înălțime și păstăile (fructele) cresc direct din trunchi. În timp ce florile acestui copac înfloresc constant, doar una din o sută devine de fapt o păstaie. Plantatiile de cacao rodesc de două ori pe an în perioade diferite, în funcție de regiunea în care se află. Păstaia de cacao este ovoidă, de 15-20 cm lungime și conține în general aproximativ 40 grame de boabe de cacao. Nu este incredibil cum lucrează natura? Pentru 40 grame boabe de cacao milioane de procese trebuie să se petreacă corect.
Boabele de cacao sunt ingredientul principal în producția de ciocolată, deoarece untul de cacao și pudra de cacao sunt obținute prin prelucrarea lor. Ciocolata este o gustare bine cunoscută pentru toate grupele de vârstă și este într-adevăr delicioasă. Consumul de ciocolată la nivel global variază de la 0,12 kg/persoană/an în China până la 11,85 kg/persoană/an în Irlanda. În România, consumul mediu de ciocolată este de aproximativ 2,5 kg/persoană/an. În plus, EFSA (Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară) a decis că o doză de 10g ciocolată neagră consumată în fiecare zi, adică 3,65kg/an, contribuie la o circulație mai bună a sângelui.
Dar hai să vorbim mai multe despre beneficiile boabelor de cacao crude. Acestea sunt foarte bogate în vitamine și minerale, inclusiv magneziu, fier și calciu, precum și antioxidanți, flavonoide și polifenoli care protejează organismul de radicalii liberi. În plus, mai ales dacă sunt consumate crude, sunt foarte energizante datorită conținutului lor ridicat de cofeină, făcându-le deosebit de potrivite pentru cei care au nevoie să își mențină concentrarea pe o perioadă lungă de timp sau să facă sport.
Cacao este cel mai sănătos aliment de pe planetă. Da, am spus-o! Și, spre deosebire de multe alte pretinse „super-alimente”, există o mulțime de dovezi care susțin această afirmație îndrăzneață. Ca orice cadou delicios de la Mama Natură, cacao este cel mai bine consumat ca atare. Așadar, te invităm să descoperi esența vitalității, esența dragostei, ba chiar și promisiunea tinereții veșnice.
Mai jos, analizez cele mai magice componente ale cacaoului și potențialul său de a stimula sănătatea creierului, a inimii, îmbunătățind intestinul, pielea, starea de spirit și bunăstarea generală.
Ce conțin boabele de cacao?
Există peste 300 de nutrienți și compuși în cacao și, deși este tentant să vorbesc despre toți, îți voi povesti doar despre jucătorii săi cheie. Iată o scurtă descriere a profilului nutrițional bogat și divers al cacaoului:
Teobromină
Cacao este cea mai bogată sursă de teobromină de pe planetă dar și inspirația pentru numele de teobromină în sine. Acest compus natural a fost descoperit pentru prima dată în 1841 și a primit numele în onoarea arborelui de cacao, numit Theobroma cacao, un termen derivat din greacă care se traduce prin „HRANA ZEILOR”.
Un stimulent blând, teobromina este strâns legată de cofeină, dar nu produce aceleași nervozități sau inevitabila explozie energetică. Teobromina îmbunătățește funcția cognitivă, performanța și starea de spirit și promovează sănătatea cardiovasculară generală.
Cofeină
Alături de teobromină, cacao conține cofeină, un alt stimulent dintr-o clasă de alcaloizi cunoscuți sub numele de xantine. Desigur, cofeina are numeroasele sale avantaje și dezavantaje cunoscute: energia rapidă și funcționarea mentală crescută, dar dispariția rapidă a acestor efecte. Dar când vine vorba de cacao, există un efect sinergic semnificativ între teobromină, cofeină și alți compuși. Acest combo incomparabil îmbunătățește starea de spirit, cunoașterea și chiar gustul ciocolatei în sine.
Antioxidanți
Cacao este, una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți de pe Pământ. Este bogat în polifenoli și flavonoide și concurează cu vedetele super-alimentare precum boabele de goji, acai și afine, cu o încărcătură impresionantă de antioxidanți. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi și oxidării din organism și oferă o abundență de efecte antiinflamatorii și anti-îmbătrânire. Antioxidanții din cacao par a fi foarte biodisponibili, ceea ce înseamnă că organismul nostru îi absoarbe incredibil de bine. Totuși, cantitatea acestora din cacao crudă va varia semnificativ între loturi, anotimpuri și regiunile de creștere.
Minerale esențiale
Cacao este un pachet de micronutrienți esențiali. Mulți dintre aceștia susțin funcțiile esențiale ale corpului, oferind în același timp proprietăți antioxidante puternice, sprijin imunitar și protecție împotriva bolilor cronice. Principalele minerale prezente sunt magneziul, manganul, fierul, fosforul, zincul, potasiul și seleniul.
Fibre
Cacao este, de asemenea, bogat în fibre. Fibrele alimentare promovează o greutate sănătoasă, controlul zahărului din sânge și sănătatea gastrointestinală.
Proteine
Cacao conține chiar și o cantitate semnificativă de proteine, iar unii dintre aminoacizii care alcătuiesc aceste proteine oferă propriile lor beneficii unice, inclusiv triptofanul - un precursor al serotoninei și benefic pentru starea de spirit și somn - care este cel mai abundent în boabele de cacao din Ecuador.
Boabele de cacao aparent umile sunt o putere nutrițională. Și pentru că pot fi transformate într-o comoară atât de densă, oamenii de știință par destul de motivați să le studieze. Există deja o mulțime de cercetări cu privire la numeroasele beneficii ale cacaoului - cele mai multe dintre ele incredibil de promițătoare. Iată o scurtă descriere a unor constatări notabile.
Îmbunătățește funcția cognitivă Consumul regulat de cacao îmbunătățește cunoașterea generală, atenția, viteza de procesare și memoria de lucru și reduce oboseala mentală - nu doar imediat după ce o consumi, ci chiar și pe termen lung. O mare parte din aceasta se datorează teobrominei, cofeinei și tuturor acelor flavonoizi. Un studiu a constatat că ar putea chiar să reducă unele măsuri ale disfuncției cognitive legate de vârstă.
Întărește sistemul imunitar Deși nu au existat încă studii clinice care să demonstreze o legătură directă între cacao și funcția imunitară, putem deduce că datorită cantităților sale impresionante de flavonoide și minerale, consumul de cacao are efecte benefice asupra sistemului imunitar. Este o sursă bună de zinc, unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru combaterea bacteriilor și virușilor, iar polifenolii săi ajută la hrănirea bacteriilor intestinale bune, care sunt, de asemenea, esențiale pentru menținerea imunității puternice. Iar dacă nu știai, cacao poate chiar să crească producția de celule albe din sângele corpului tău.
Sprijină sistemul cardiovascular Concentrația densă de teobromină și flavonoizi din cacao este în mare măsură responsabilă pentru capacitatea sa de a reduce riscul de boli cardiovasculare. Mineralele precum potasiul și zincul sunt, de asemenea, esențiale în menținerea vaselor de sânge puternice și a unui sistem cardiovascular sănătos. Cacao scade hipertensiunea arterială, îmbunătățește fluxul sanguin, previne formarea cheagurilor de sânge, crește colesterolul HDL (”bun”) și protejează împotriva oxidării colesterolului LDL (”rău”). De asemenea, un studiu a constatat că, consumul de ciocolată neagră de mai mult de cinci ori pe săptămână a scăzut riscul de boli de inimă cu 57%.
Protejează împotriva bolilor cronice și chiar a cancerului Polifenolii din cacao exprimă proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene. O astfel de bunătate care promovează sănătatea contribuie în mare măsură la protejarea împotriva stresului oxidativ și a inflamației cronice - ambii factori majori de risc pentru cancer și alte boli cronice. Efectele antioxidante pot influența direct rezistența la insulină, ajutând la reducerea riscului de diabet de tip 2, în timp ce potențialul antiinflamator al flavonoidelor oferă protecție împotriva tuturor, de la bolile coronariene până la bolile cronice de rinichi.
Sprijină intestinul Microbiomul intestinal este atât de vital și complex încât este adesea numit „al doilea creier”. Un număr tot mai mare de cercetări descoperă cât de importante sunt bacteriile din intestin atunci când vine vorba de toate aspectele corpului și ale creierului. Un intestin sănătos previne și îmbunătățește condițiile de sănătate, inclusiv tulburările de dispoziție, bolile de inimă, afecțiunile autoimune, artrita, obezitatea și cancerul. Așadar, consumul de flavonoizi din cacao oferă un efect prebiotic, stimulând creșterea bacteriilor intestinale sănătoase.
Îmbunătățește starea de spirit Pur și simplu, ciocolata te poate face să te simți bine. O gamă largă de compuși chimici ai acestuia oferă proprietăți semnificative de îmbunătățire a stării de spirit, inclusiv teobromină, cofeina, feniletilamină (cunoscută sub numele de „medicamentul iubirii”) și unele dintre antidepresivele naturale ale organismului, cum ar fi anandamida, triptofanul și serotonină.
Îmbunătățește calitatea somnului Cât de bine dormi depinde de cât de stresat ești. Cacao poate fi atât energizant, cât și calmant, oferindu-ți echilibrul potrivit pentru fiecare, exact ca ierburile adaptogene. Reduce tensiunea arterială (cei care suferă de insomnii au adesea tensiune arterială mai mare în timpul nopții) și atenuează efectele anxietății (un alt lucru care îi ține pe mulți dintre noi treji noaptea) datorită concentrației sale de magneziu și urmelor de triptofan. Și chiar dacă teobromina este un stimulent ușor, ar putea contribui totuși la un somn mai lung.
Îmbunătățește performanța Flavonoizii din cacao pot influența biodisponibilitatea oxidului nitric (NO), care adesea echivalează cu o performanță fizică îmbunătățită. Într-adevăr, acest studiu a constatat că, după ce au mâncat ciocolată neagră, bicicliștii au folosit mai puțin oxigen și au parcurs o distanță mai mare.
Protejează pielea și dinții Printre toate beneficiile cacaoului, acesta chiar te poate face să arăți bine. Flavonoizii săi ajută la protejarea pielii de daunele solare. Acest lucru, la rândul său, reduce ridurile și chiar crește nivelul colagenului. Între timp, efectele antimicrobiene ale teobrominei au dovedit că poate fi mai puternică decât fluorul în protejarea dinților de carii.
Încetinește îmbătrânirea Niște ciocolată ar putea fi adevărata fântână a tinereții? Poate! Și dacă toate beneficiile de mai sus pentru sănătate nu te vor convinge de puterea cacaoului de a sfidă vârsta, poate că o vor face câteva studii suplimentare. Pe lângă menținerea pielii proaspete și ferme, cacao întârzie apariția declinului cognitiv legat de vârstă și a tulburărilor neurodegenerative, inclusiv bolile Alzheimer și Parkinson. Un alt studiu fascinant a constatat că un flavonoid major din cacao, numit epicatechină, a arătat efecte anti-îmbătrânire.
Cacao este în general bine tolerat atunci când este consumat în cantități moderate. Efectele secundare mai puțin frecvente, dar posibile, sunt similare cu cele asociate cu majoritatea alimentelor vegetale, respectiv greață, durerile de cap și disconfortul digestiv. Un alt efect secundar rar este creșterea ritmului cardiac din cauza conținutului de cofeină. Dacă nu experimentezi una din simptomele de mai sus, adaugă în dieta ta boabele de cacao deoarece sunt un superaliment.
Eu cu siguranță am avut o experiență fascinantă cu boabele de cacao crude. Gustul inițial amar m-a surprins, dar, pe măsură ce am continuat să le consum, am dezvoltat o apreciere profundă pentru aroma și textura lor. Acum, acestea sunt o parte integrală a dietei mele, și le consider o gustare energizantă și hrănitoare.
Ele îmi amintesc de puterea naturii de a ne oferi alimente sănătoase și delicioase. Sunt o fereastră către tărâmul bogat al nutrienților și antioxidanților și o modalitate plăcută de a sprijini sănătatea noastră într-un mod delicios.
Sper că acest blog ți-a fost util și că vei fi inspirat să explorezi minunata lume a boabelor de cacao crude. Hai acum și pe pagina cu produsele noastre și nu ezita să comanzi ciocolata cu beneficii pentru trup și suflet. În plus, în cutie vei descoperi boabe de cacao crude pentru a savura această comoară a naturii cu bucurie!
Bibliografie
Comments